Za rast i razvoj 120 milijardi eura

HomeVijesti

Za rast i razvoj 120 milijardi eura

Šveđanin planirao atentat na Ibrahimovića

Lideri EU dogovorili su da se fondovi pomoći eurozone koriste za direktnu podršku bankama, bez dodatnog opterećenja na vladin dug. Lideri su dogovorili da 120 milijardi eura bude izdvojeno za podsticaj privrednog rasta u Uniji.

“Dogovorili smo se da povećamo Finansiranje privrede u visini od 120 milijardi eura za mjere za podsticaj rasta koje će se odmah primijeniti”, rekao je Herman Van Rompuy sinoć u Briselu, gdje je juče počeo dvodnevni samit EU.

Van Rompuy je rekao da će šefovi vlada i država nastaviti razgovore o tome kako postići finansijsku stabilnost.

On je naveo da će polovina iznosa biti dobijena tako što će se povećati kapacitet pozajmljivanja Evropske investicione banke do 60 miliajardi eura, a druga polovina će se dobiti preimenovanjem neiskorišćenih strukturalnih fondova.

“Ovaj novac mora da teče kroz Evropu, bar do najpogođenijih zemalja da im pomogne da izađu iz krize”, rekao je Van Rompuy.

Tokom ljeta bit će pokrenuti projekti za finansiranje infrastrukture u saobraćaju i energetici, u visini od pet milijardi eura.

Ovaj plan, koji je već duže priprema Evropska komisija, podržale su prošle nedjelje vodeće privrede eurozone – Njemačka, Francuska, Italija i Španija.

Agencija AP navela je da se vjeruje da se veći dio tih 120 milijardi eura dobija iz postojećih sredstava EU kojima se mijenja namjena, kao i da taj iznos nije veliki u odnosu na privredu EU.

Samit EU bit će nastavljen danas, kada će se posebno razmatrati pomoć slabim zemljama u eurozoni.

Italija i Španija uslovljavaju svoju podršku planu za ekonomski rast u Evropi donošenjem hitnih mjera za pomoć zemljama u finansijskim teškoćama i kažu da žele da se te stvari usvoje u paketu.

Analitičari kažu da iako se čini da je Njemačka ovdje pristala na kompromis njemačka kancelarka Angela Merkel uspjela je da osigura da Brisel ima više kontrole nad finansijama zemalja eurozone, što je ona i željela, navodi BBC.

Sporazum je postignut nakon što je francuski predsjednik Francis Hollande podržao Italiju i Španiju.

“Ja sam ovdje da pokušamo nađemo brza rješenja za one zemlje koje se suočavaju sa pritiscima tržišta, uprkos ogromnim naporima da izbalansiraju svoje budžete”, istakao je francuski predsjednik.

U isto vrijeme, Merkelova je upozorila da ne postoji magična formula za rješenje krize.

Nekoliko lidera EU želi da dugove nekih zemalja eurozone garantuje cijela eurozona, na primjer u obliku euro obveznica.

Ali, Merkelova je u srijedu u govoru pred njemačkim parlamentom rekla da su euro obveznice pogrešan i kontraproduktivan put.

“Zajednička odgovornost može se dogoditi samo kada se primjenjuje dovoljna kontrola”, rekla je ona na oduševljenje prisutnih.

Ona je istakla da je jača konkurencija uslov za održivi rast.