instant fap
NaslovnicaBiH

Zahtjevi Ustavnom sudu od ponedjeljka?

Zahtjevi Ustavnom sudu od ponedjeljka?

Trećina poslanika pokrenuće proceduru ocjene ustavnosti. U skladu sa Ustavom FBiH ovi poslanici će imati meritornog i Ustavom utvrđenog predlagača, kaže Ismet Osmanović

Na osnovu svih dosadašnjih najava, može se očekivati da će zahtjevi za ocjene ustavnosti određenih aktivnosti i odluka iz prethodnog perioda vezanih za pravne nedoumice o započetoj rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH biti predati Ustavnom sudu FBiH početkom naredne sedmice.

Spor predsjednik – premijer

Prema informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je pripremio zahtjev Ustavnom sudu Federacije za rješenje spora nastalog između njega i federalnog premijera Nermina Nikšića, nakon što je Budimir potpisao ostavku federalnog dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića.

Ostavku, za koju Radivojević kaže da je nije on podnio, ali da jeste potpisao dajući prije nekoliko godina na raspolaganje mandat svojoj partiji SDA, Budimir je prihvatio 22. juna. I pored toga što je premijer Nikšić bio obaviješten o prihvatanju te ostavke, on je sam odlučio da ostavka nije važeća te dozvolio Radivojeviću da učestvuje taj dan u radu Vlade FBiH i glasa o materijalima koji su bili pred njom.

U ponedjeljak bi na protokol Ustavnog suda FBiH mogao biti dostavljen i zahtjev iza kojeg stoji 39 federalnih poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji ne čine novu parlamentarnu većinu, a čiji zvanični podnosilac još nije poznat. Ovim zahtjevom će se tražiti utvrđivanje da li je sjednica Predstavničkog doma koju su održali samo poslanici nove parlamentarne većine 26. juna sazvana po važećim propisima, te da li su odluke donesene na toj sjednici važeće.

Ovlašteni predlagač

– Iz klubova poslanika takav zahtjev jeste najavljen, ali su neki mediji pogrešno shvatili da će klubovi poslanika podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti, jer oni nisu ovlašteni predlagači. Trećina poslanika pokrenuće proceduru ocjene ustavnosti. U skladu sa Ustavom FBiH ovi poslanici će imati meritornog i Ustavom utvrđenog predlagača koji ima pravo pristupa Ustavnom sudu FBiH. Od Ustavnog suda će se tražiti da na osnovu kompletne dokumentacije, analize Ustava, zakona i Poslovnika o radu Predstavničkog doma utvrdi da li se okupljanje poslanika SDP-a i njihovih partnera 26. juna može tretirati kao sjednica Predstavničkog doma, odnosno da li je takva sesija sazvana na osnovu važećih poslovničkih i zakonskih odredbi, te da li su odluke donesene na toj sesiji validne, kazao je Ismet Osmanović, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.