instant fap

Zasjedale skupštinske komisije

Zasjedale skupštinske komisije

Danas su zasjedale skupštinske komisije. Zakonodavno-pravna i Komisija za pitanje sigurnosti  i nadzora zakonitosti rada, razmatrale su dvije veoma značajne tačke dnevnog reda,vezane za problematiku decertificiranih policajaca i diplomiranih kriminalista. Svoja osnovna ljudska prava odnosno pravo na rad, kako je kazano, ove kategorije traže već  9 punih godina.

Decertificrani policajci i diplomirani kriminalisti, zajedničkim su nastupom danas, pred članovima Komisije za pitanje sigurnosti i nadzora zakonitosti rada,  još jednom ukazali na pasivnost onih koji mogu a ne žele realizirati njihova zakonom stečena prava. Diplomirani kriminalisti, Armin Kurtović i Amir Fazlić, govorili su ispred 30 svojih kolega, koji već 9 godina čekaju na zasnivanje radnog odnosa. Prema svim relevantnim pokazateljima, kažu, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ovaj kadar nedostaje još od 1998. godine, kada je Vlada USK donijela odluku o školovanju mladog naraštaja, što je potvrđeno i odlukom Skupštine od 2009. godine. Iako postojeći zakon nalaže da se na osnovu toga iz reda građana uposle  dvije trećine, a iz reda policajaca unaprijedi jedna trećina, ova pravila, kako navode i dalje se zanemaruju. Da apsurd bude veći, tvrde, u resornom ministarstvu trenutno ima 118 slobodnih, nepopunjenih mjesta, a događaji sa posljednjih protesta dovoljno  govore o sigurnosnoj situaciji u kantonu. Mirsad Kozlica i Ibrahim Omeradžić, decertificirani su policajci, koji kako tvrde ni danas ne znaju zbog čega. Telefonom su obaviješteni da im prestaje radni odnos, a žalbu su mogli podnijeti u roku 8 dana, bez uvida u rješenje o otkazu. Isto je i sa njihovih 26 kolega, od kojih je jedan preminuo.

Sve međunarodne institucije, uključujući i sud u Strazburu, odlučile su u njihovu korist, ali povratka na posao nema. Smatraju da je njihova sudbina bila u rukama onih koji danas, zbog kriminalnih radnji sjede iza rešetaka. Ono što ih boli jeste činjenica da su osim našeg  svi kantoni, pa i RS, riješili ovo pitanje, a svi oni su kažu, višestruko nagrađivani borci. Nažalost, i ovaj put bilo je oprečnih mišljenja članova Komisije, koji su se pitali da li je ovaj problem vezan za trenutna politička previranja.

Predstavnici SDP-a i DNZ-a su smatrali da ova Komisija ne može tražiti  od Vlade USK u tehničkom mandatu da rješava ovo pitanje, dok su predstavnici SDA smatrali da je to zakonsko pravo jednog od skupštinskih tijela. Odlučeno je u korist predlagača, s tim da se MUP USK mora očitovati o trenutnim potrebama za kadrom. U korist decertificiranih policajaca odlučila je i Zakonodavno-pravna komisija koja je predložila da se Vladi da rok od 30 dana, kako  bi do naredne sjednice Skupštine USK, ponudila jedno od mogućih rješenja.

Ova komisija razmatrala je i izmjene i dopune zakona o upravljanju otpadom, utvrđivanje značajnih datuma te strategiju razvoja USK. Potrebnu većinu glasova  ove Komisije jedino nije dobio predočeni zakon o državnim službenicima u organima uprave.

policija

KOMENTARI