instant fap
NaslovnicaUncategorized

Zeleno svjetlo za gradnju najvećeg teleskopa na svijetu

Zeleno svjetlo za gradnju najvećeg teleskopa na svijetu

Konstrukcija najvećeg optičkog teleskopa na svijetu konačno može početi na jednom od vrhova Čilea

Evropski ekstremno veliki teleskop (E-ELT) koji će biti izgrađen na vrhu jedne planine u Čileu imat će primarno ogledalo prečnika od gotovo 40 metara, što je četiri puta veće od bilo kojeg optičkog teleskopa.

Zemlje članice organizacije Evropskog južnog opservatorija (ESO) dale su podršku ovom projektu na sastanku u Garchingu u Njemačkoj. Međutim, još nije uplaćeno milijardu dolara koliko iznose sredstva za finansiranje projekta. Navodno će se to desiti za vrijeme narednog sastanka, koji se održava u decembru ove godine, prenosi BBC.

Teleskop bi trebao biti spreman za upotrebu do 2022. godine, a bit će jedno od ključnih astronomskih postrojenja i komplementirat će druge velike opservatorije, jer će moći da posmatra nebo pod drugim talasnim dužinama svjetlosti.
E-ELT će detektovati objekte u vidnom spektru svjetlosti i u blizini infracrvenog spektra. Glavno ogledalo prečnika 39,3 metra, a njegova osjetljivost i rezolucija bi trebale omogućiti direktno snimanje stjenovitih planeta izvan Sunčevog sistema.

Opservatorij bi trebao pružiti i uvid u prirodu crnih rupa, formiranje galaksija, misteriozne tamne tvari, kao i tamne energije, koja prema nekim istraživanjima sve brže razdvaja kosmos.

Teleskop će biti izgrađen na Cerro Armazonesu, planini koja je samo 20 kilometara udaljena od Cerro Paranala, gdje se trenutno nalazi ESO-ov veoma veliki teleskop.