instant fap
NaslovnicaMagazin

Znanstvenici otkrili koje su pasmine pasa najagresivnije, mogli biste se iznenaditi

Znanstvenici otkrili koje su pasmine pasa najagresivnije, mogli biste se iznenaditi

MANJI, stariji i muški psi su uglavnom agresivniji, reže i laju na ljude, pokazalo je istraživanje koje su među 23 pasmine 9000 pasa proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Utvrđeno je da je vjerojatnije da će se mali psi ponašati agresivno od srednjih i velikih pasa, ali se zbog svoje veličine ne smatraju prijetnjom. Studija objavljena u Scientific Reportsu također je otkrila da su muški psi agresivniji od ženki te da kastracija nema utjecaja. Uz to, iskustvo vlasnika također utječe na agresivnost psa. Tako se pokazalo da će se prvi psi vlasnika kućnih ljubimaca vjerojatnije ponašati agresivno. 

Studija je također pokazala da se psi koji provode vrijeme u društvu drugih očnjaka ponašaju manje agresivno od onih koji žive bez drugih pasa u kućanstvu. Ali pasmina psa je faktor koji više od bilo koje druge varijable, osim u poodmakloj dobi, utječe na agresivno ponašanje.

“Prema našim podacima, dugodlaki škotski ovčar, pudl (toy, minijaturni i srednji) te minijaturni šnaucer su najagresivnije pasmine”, kaže profesor Hannes Lohi sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Očekivano, u drugoj krajnosti, odnosno najmanje agresivnim psima, smatraju se labrador i zlatni retriver. 

“Što se tiče uzgajivača, oni bi također trebali obratiti pažnju na karakter kandidata za parenje, jer se nasljeđuje i bojazan i agresivno ponašanje. U normalnih obiteljskih pasa agresivno ponašanje često je neželjeno, dok se očekuje da će neki psi koji su na službenim dužnostima imati koristi od agresivnosti’, kaže istraživačica Salla Mikkola sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Popis ispitanih pasmina, od najagresivnijih do najmanje agresivnih, pogledajte u nastavku.

1. Dugodlaki škotski ovčar
2. Minijaturni pudl
3. Minijaturni šnaucer
4. Njemački ovčar
5. Španjolski vodeni pas
6. Lagotto
7. Kineski kukmasti pas
8. Njemački srednji špic
9. Tulearski pas
10. Mekodlaki pšenični terijer
11. ostali
12. Velški korgi Pembroke
13. Kern terijer
14. Graničarski škotski ovčar
15. Finski laphund
16. Čivava
17. Kratkodlaki škotski ovčar
18. Jack Russell terijer
19. Stafordski bul terijer
20. Šetlandski ovčar
21. Laponski čuvar jelena
22. Zlatni retriver
23. Labrador

KOMENTARI