instant fap

Deset romana koji će nagraditi utrošeno vrijeme

Deset romana koji će nagraditi utrošeno vrijeme

Madelein Crum, spisateljica i novinarka Huffington posta, izdvojila je listu od deset najboljih knjiga za koje treba izdvojiti vremena zbog njihova obima, prenosi T portal.

‘Ana Karenjina’ Lava Nikolajeviča Tolstoja

Tolstojev ep progovara o mnogo više društvenih pitanja od tragične romanse u sredini priče. Roman je piščeva posveta nepoštovanju i manualnom radu, istraživanje ruskog društva i kritika aristokratske tromosti.

‘Middlemarch’ George Eliot (Mary Anne Evans)

Martin Amis nazvao je njenu ‘studiju provincijalnog života’ jednim od najvećih i najvažnijih romana na engleskom jeziku. Unatoč problematičnosti i dojmu konfuzije u određenim poglavljima te pesimističnoj sudbini junakinje Dorthee, knjiga vrijedna svake pročitane stranice.

‘1Q84’ Harukija Murakamija

Protagonistica romana Aomame istražuje stvarnost drukčiju od svoje. Njena se priča isprepliće i na kraju kolidira s pričom Tenga, urednika književnog časopisa.

‘Zločin i kazna’ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog

Kao većina dugačkih romana, legendarno djelo ruskog pisca bilo je objavljivano u nastavcima, što je još jedan od razloga za sporo i detaljno proučavanje Raskoljnikovljevih etičkih dilema.

‘Tessa iz obitelji d'Uberville’ Thomasa Hardyja

Roman koji izaziva i propituje seksualne konvencije kraja 19. vijeka i industrijske revolucije. Hardy je jedan od prvih pisaca koji istražuje savremeno stanje duha te stavlja naglasak na kontrast ruralnog načina života i industrijske revolucije.

‘2666’ Roberta Bolaña

Junak romana, reporter, detektiv i filozof brzo je uvukao čitatelje u svijet koji je puno bogatiji od njihovih osobnih priča. Opisuje cijelu kulturu kroz praćenje misije da pronađe misterioznog pisca u Santa Teresi. ‘2666’ roman je na kojem je Bolaño radio posljednjih pet godina svog života umirući od ciroze jetre, najvjerojatnije uzrokovane lošim alkoholom i lošim drogama. ‘2666’ Bolañov je literarni testament; posljednji zapis’, stoji u recenziji knjige na stranici Moderna vremena.

‘Infinite Jest’ Davida Fostera Wallacea

Razigran jezik, živopisan stil i sklonost savršenim opisima apsurdističkih zapleta, čini ovo štivo lakšim i zabavnijim nego što se doima na prvu zbog broja stranica.

‘U potrazi za izgubljenim vremenom’ Marcela Prousta

Slavni motiv kolačića reminiscencije stekao je istaknuto mjesto i brojne reference u suvremenoj književnosti. Proustov način pisanja utječe na osjetila i uspješno transportira čitatelje u autorova burna sjećanja.

‘Zlatna bilježnica’ Doris Lessing

‘Djelo složene narativne strukture, koje tematizira društvenu poziciju intelektualke i umjetnice u nastojanju da realizira autentičnu egzistenciju, prepoznato je već šezdesetih godina kao knjiga iznimno važna u feminističkom promišljanju problema pozicije ženskog subjekta'…

‘The Goldfinch’ Donne Tartt

Književnica piše kroniku Theova života od djetinjstva do srednje dobi te stvara atmosferičnu priču slike koja diktira događaje i njegovu sudbinu. Književna kritičarka New York Timesa Michiko Kakutani nazvala je roman ‘dickensijanskim’, a ko ne bi poželio čitati osavremenjenog Dickensa.

KOMENTARI