instant fap

Druženje ratnih saboraca

Druženje pripadnika sansko-ključke čete, koja je kasnije prerasla u 510. brigadu Petog korpusa Armije RBiH, biće održano danas u 18. 00 sati u Sanskom Mostu, u prostoru Starog hotela.

Biće ovo prilika za druženje ratnih saboraca jedne od najboljih brigada Petog korpusa Armije RBiH. Podsjetimo, nukleus ove ratne jedinice je sansko-ključka četa, koju su činili pripadnici Patriotske lige i Teritorijalne odbrane iz Sanskog Mosta i Ključa. Ova jedinica je formirana krajem maja 1992. godine i na području šume Galaja pružila odlučan otpor višestruko nadmoćnijem agresoru. Pod komandom Amira Avdića, ova jedinica je u tom periodu imala niz sukoba s agresorom, a nakon zarobljavanje veće grupe neprijateljskih oficira i vojnika, veći dio čete uspio se, u razmjenu za slobodu, prebaciti na slobodnu bihaćku teritoriju.

Na žalost, to nije uspjelo svim pripadnima koji su poginuli u borbi s agresorom. Odmah nakon dolaska na slobodnu teritoriju, borci sansko ključke jedinice, koja je u tom trenutku brojala 144 borca,  stupaju u borbu na području srbljansko grmuškog platoa gdje slamaju neprijateljsku ofanzivu. Sansko-ključka jedinica kasnije prerasta u 510. brigadu, čiji je ratni put ovjenčan slavom i uspjesima.  Druženje ratnih saboraca biće prilika da se oživi sjećanje na ratni period i herojske podvige pripadnika 510. brigade, kao i na ratne saborce koji su svoje živote ugradili u temelje slobode koju danas uživamo

KOMENTARI