instant fap
NaslovnicaBiH

Hiljade građana će moći glasati za svoju prijeratnu općinu

Hiljade građana će moći glasati za svoju prijeratnu općinu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je po nalogu Apelacionog vijeća Suda BiH donijela odluku o ovjeri izbornih jedinica u općinama Sokolac, Trebinje, Gacko, Nevesinje, Srbac, Pelagićevo, i drugim u Republici Srpskoj, rekao je Feni Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Naime, pojasnio je Zukić, za svaku općinu treba, u zavisnosti od broja birača te općine, prikupiti određeni broj potpisa, kako bi se politička partija mogla prijaviti na izbore za datu općinu.

– CIK je u postupku ovjere političkih stranaka pa i SDA tražio 100, odnosno 200 potpisa podrške birača za određenu izbornu jedinicu, u zavisnosti od broja upisanih birača u birački spisak, te smo za neke općine u kojima nismo mogli prikupiti potpise predali Izjavu nosioca višeg mandata u Narodnoj skupštini RS, jer nam to omogućava Izborni zakon, rekao je Zukić.

CIK je odbio ovjeru, ali je nakon žalbe, Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo odluku CIK-a BiH nezakonitom, te naložilo CIK-u da uvaži žalbu.

– CIK je donio samovoljno odluku, sa sugestijom da to nije u redu, što je znatno zakompliciralo stvari, naglasio je Zukić.

Kako kaže Zukić na ovaj način je SDA, koristeći pravna sredstva, omogućila hiljadama građana koji žele da glasaju, da glasaju za svoju (prijeratnu) matičnu općinu, jer je jako bitno da BiH izgleda onako kako je izgledala do 1992. godine.

– Ovim administrativnim barijerama određeni članovi Izborne komisije su željeli baš da omoguće totalno etničko čišćenje u velikom dijelu BiH, naglasio je Zukić.