Kiša nije omela planinare da uživaju u šetnji obalama bajkovite Krušnice

HomeLokalne temeSanski Most

Kiša nije omela planinare da uživaju u šetnji obalama bajkovite Krušnice

Sanski Most nudi sve što vam treba za jedinstveni planinarski doživljaj

Više od 150 planinara iz desetak planinarskih društava s područja Bosne i Hercegovine i regiona, sudjelovalo je u tradicionalnoj planinarskoj šetnji pod nazivom “Pohod na Šujnovac i Krušnicu” koja je održana u proteklu subotu u organizaciji Paninarskog društva “Grmeč” iz Bosanske Krupe.

Ovaj događaj nije pokvarilo loše vrijeme niti kiša koja je padala tokom većeg dijela dana, pa su učesnici uživali u široj okolini pomenutog gradića i prirodi koja je raj za sve planinare.

Šetnja se odvijala jednom od najljepše uređenih planinarskih staza koja se proteže od brda Šujnovac do izvora Krušnice,  jedne od zasigurno najljepših rijeka u BiH. Staza je pogodna za rekreativce i osobe sa slabijom fizičkom spremom, pa se često na njoj mogu susresti brojni šetači.

“Ciljevi planinarskih šetnji i pohoda koje organiziramo jesu promocija prirodnih ljepota i doprinos razvoju turizma na području naše općine. Rekreativni boravak i netaknuta ljepota krajolika osvajaju posjetioce prirodnom raznolikošću. Staze su dostupne svima koji vole prirodu, žele da šetaju, da se rekreiraju i da ovim hobijem uljepšaju život”, kaže Kenan Saračević, predstavnik pomenutog društva.

Krajnja destinacija učesnika pohoda bio je planinarski dom koji se nalazi u blizini izvora Krušnice, ispod obronaka Grmeča. Ova smaragdna ljepotica se na kraju svoga toka, dužina oko sedam kilometara, ulijeva u Unu, protičući kroz prekrasni krajolik ukrašen gustim zelenim šumama. Zbog kratkoće svoga toka ova rijeka spada u hladne rijeke i njena prosječna godišnja temperatura iznosi oko deset stepeni. Izvor je značajnog kapaciteta, a u prošlom decenijama vršena su njegova istraživanja u kojima su sudjelovali ronioci iz Francuske i Poljske. Tada su otkrivena prostrana podzemna jezera i dvorane, te je utvrđeno kako se radi o velikom hidrološkom bogatstvu koje, zbog kompleksnosti mreže podzemnih pećina i odaja, nije do kraja istraženo. Ono što je najzanimljivije, a tiče se živog svijeta u rijeci, jeste da u njoj obitava čovječija ribica i rijetke vrste riječnih rakova.

O čistoti Krušnice svjedoče i dabrovi, koji su se nakon mnogo godina ponovo počeli vraćati na ovdašnje rijeke, a brojne brane i staništa ukazuju na njihovo prisustvo.  Poslije ugodne šetnje za sve učesnike ovoga događaja priređeno je druženje i ručak.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0