instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Koncert u Zagrebu: Hiljade pahulja bijelih u čast Kemala Montena

Koncert u Zagrebu: Hiljade pahulja bijelih u čast Kemala Montena

U zagrebačkom hotelu International danas je najavljen veliki koncertni spektakl kojim će se obilježiti prva godišnjica smrti jednog od najvećih kantautora i muzičara u regiji Kemala Montena.

Koncert Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih, nazvan po jednoj od Kemalovih vječnih melodija, publiku u Zagrebu očekuje u utorak, 19. januara 2016. godine, u KD Vatroslav Lisinski u 20 sati.

Tereza Kesovija, Gabi Novak, Rade Šerbedžija, Hanka Paldum, Halid Bešlić, Boris Novković, Paula Jusić, Danijela Martinović, Željko Samardžić, Dražen Žerić Žera, Saša Matić, Željko Bebek, Teška industrija, Haris Džinović, Ivana i Marija Husar, Enis Bešlagić, Luka Bulić, Max Hozić, Zlatan Fazlić Fazla, Mladen Burnać i Tamburaški sastav Lyra samo su neki od izvođača koji će zapjevati antologijske pjesme sarajevskog kantautora na velikom koncertu u organizaciji Udruge Kemal Monteno.

“Kemo nas je prerano napustio, ali je nam je ostavio u zalog veliki opus svojih prekrasnih muzičkih djela. Kako smo dugogodišnji porodični prijatelji i saradnici, ideja o udruzi se rodila vrlo brzo nakon Kemine smrti i u dogovoru s njegovom porodicom željeli smo, na ovaj način, zaštiti njegov lik i djelo. Naš prvi projekt je ovaj koncertni spektakl na kojem će sudjelovati impozantan broj umjetnika iz cijele regije, Keminih kolega i prijatelja, a ovim putem se želim svima zahvaliti što su bez razmišljanja i punog srca prihvatili naš poziv da svi zajedno odamo počast ovom velikom umjetniku”, izjavila je Paula Jusić iz Udruge Kemal Monteno.

“Napiši jednu ljubavnu”, “Dušo moja”, “Jedne noći u decembru” i “Nije htjela” samo su neke od pjesama koje smo godinama rado pjevali s Kemom, a koje će u januaru interpretirati njegovi brojni prijatelji i kolege umjetnici, s kojima je često dijelio pozornicu i koje je rado pozivao kao goste na svoje koncerte.

“Nažalost izgubili smo i Kemu i Arsena, dva autora i dva prijatelja. Ovaj će koncert biti jedna divna muzička čarolija, a sretna sam da ću moći dati i svoj djelić i izvesti pjesme koje je Kemo napisao za mene. Iako su obojica otišli prerano, ja ih osjećam tu, Kemu kako mi dolazi i zvoni, popije kavicu. Drago mi je da ćemo se okupiti svi zajedno i odati poštovanje takvom umjetniku”, izjavila je muzičarka Gabi Novak.

Teško bi bilo zamisliti druženje uz najljepše Kemalove pjesme bez njegove velike prijateljice Tereze Kesovije koja se prisjetila zajedničkih trenutaka i uspomena koje je vežu uz Kemu.

“Svaki naš sastanak bio je toliko prepun ljubavi i on je bio i bit će zauvijek naš Kemica. Isijavao je dragošću, a te njegove plave oči uvijek su bile pune ljubavi. Ljudi poput njega i Arsena žive i dalje jer ako ste nekoga voljeli i nosili ga u srcu – to srce je i dalje živo, a u njemu su i oni i bit će zauvijek”, izjavila umjetnica Tereza Kesovija.

Ivica Propadalo i grupa Teška industrija nastupit će s dvije pjesme: “Keme, pa i Arsena, više nema s nama, ali uvijek se nasmiješim kada ih se sjetim jer me za njih veže puno lijepih uspomena i simpatičnih trenutaka. Iznimna mi je čast što ćemo nastupiti u društvu ovako velikih umjetnika i da ćemo se još jednom prisjetiti našeg Keme”.

Porodica Kemala Montena je trenutno u Sarajevu, a izuzetno su počašćeni što se toliki broj Keminih prijatelja i saradnika odazvao pozivu i što će svi zajedno 19. januara 2016. godine oživjeti uspomenu na ovog neprežaljenog muzičkog velikana.

Muzički producent Nikša Bratoš čiji će orkestar pratiti sve izvođače na sceni bio je Kemin dugogodišnji saradnik, a iznimno se veseli skorom koncertu u Zagrebu: “U zadnjih 30 godina na ovim područjima su propale mnoge države, propalo je puno valuta koje više ne vrijede, ljudima su nestale kuće i njihove stvari. Jedino što je zadržalo vrijednost svih ovih godina su ‘Dušo moja’, ‘Nije htjela’, ‘Moderato cantabile’, ‘Kuća pored mora’ i to ne gubi na vrijednosti nikada. Oni koji su zaslužni za stvaranje takvih vrijednosti zaslužuju da im se oda ovakva počast možda i češće nego jednom godišnje”.

Ulaznice za koncert Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih moći će se kupiti od petka, 27. novembra 2015. na blagajni KD Vatroslav Lisinski te internetskoj stranici www.ulaznice.hr po cijeni od 140, 160 i 190 kuna, te VIP ulaznice po cijeni od 210 kuna.

KOMENTARI