instant fap
NaslovnicaMagazin

Lubenica – torta

Lubenica – torta

Potrebno
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna

Za nadjev
* 3/4 l mlijeka
* 6 kašika šećera
* 6 kašika gustina
* 250 g šećera
* 250 g maslaca ili margarina
* 250 g žele bombona
* sok od jednog limuna
* 150 g suhog grožđa
* ekstrakt maline
* 3 rebra čokolade
* 2 kesice vanilin-šećera

Za glazuru
* 3 kesice ulupanog šlaga

Priprema

Ulupati čvrst snijeg od bjelanaca, dodati šećer i jedno po jedno žumance. Kada je masa pjenasta, dodati joj brašno. Peći u podmazanom i brašnom posutom četvrtastom plehu. Ispečenu koru staviti u manju okruglu posudu, da dobije oblik polovine lubenice.

U međuvremenu, pripremiti nadjev. Kuhati mlijeko sa šećerom i gustinom dok se ne dobije gust krem. Skinuti sa šporeta i miješati dok se ne ohladi. Posebno umutiti maslac sa šećerom i dodati skuhanom kremu. Dobijenu masu podijeliti na tri dijela. U jedan staviti limunov sok i žele bombone, u drugi suho grožđe i ekstrakt maline, a u treći rastopljenu čokoladu i vanilin-šećer.

Na koru u sudu okruglog oblika staviti prvo bijeli nadjev, preko njega crveni, a potom nadjev sa čokoladom. Ostaviti u frižider da se torta stegne, izručiti je na tacnu i ukrasiti ulupanim šlagom.

KOMENTARI