Martin Brod: Bajkovito selo gdje se sreću i ljube Una i Unac

HomeVijestiBiH

Martin Brod: Bajkovito selo gdje se sreću i ljube Una i Unac

Ljepote Bosne i Hercegovine od sada i na tegli Nutelle

Ovo maleno selo smjestilo se u savršen prirodni ambijent zaklonjen lancem dinarskih planina koje formiraju dva kanjona iz kojih jednim teče Una, a drugim Unac.

Te dvije rijeke sreću se upravo u Martin Brodu i stvaraju jedan od najljepših i najprivlačnijih dijelova Une i istoimenoga Nacionalnog parka (NP) jer je sedra stvorila mnogo kanala, brzaka i otoka te nekoliko većih vodopada.

Ovdje se nalazi Milančev buk, najveći vodopad na rijeci Uni visok oko 54 metra, koji stvara prelijepe, veće i manje, slapove i kaskade.

Legenda kaže da je ovo prekrasno mjesto ime dobilo po djevojci Marti, koja je želeći vidjeti voljenog mladića na drugoj obali Une, prošla kroz svoj brod (izlaz na vodu, rijeku) i prolazeći ispod vodopada pala u Unu i utopila se. Otuda Martin Brod.

Mlinovi i bučnice kao zaštitni znak

Nekad je ovdje postojao veliki broj mlinova, a uz neke mlinove postojale su i ‘bučnice’. Ime su dobile zbog buke koju voda stvara prolazeći kroz drvene konstrukcije, a služe za pranje većih komada tkanine poput deka, jorgana i jambolija.

Martin Brodu još uvijek funkcioniše jedna bučnica, koju sada nazivaju i eko veš mašinom, jer pere veš bez struje i deterdženta.

Vozeći se uz sami sliv rijeke Une, jer smo pored Martin Broda željeli istražiti i druge dijelova NP Una, ovdje smo vidjeli mnogo sportskih ribolovaca u kategoriji fly fishing. Ti ribolovci svaku ulovljenu ribu, nakon što su je izmjerili, vraćaju u rijeku. Tu je od Martin Broda do Kulen Vakufa u dužini od osam kilometara najduži tzv. ribolovni revir u Europi.

Cijelo područje Nacionalnog parka Una, koje se prostire na 19.800 hektara, obiluje prekrasnim livadama, pašnjacima i šumom.

Nacionalni park Una pripada mreži od 56 zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije po imenu “Parkovi Dinarida”.

Usvajanjem zakona o NP Una, zabranjena je svaka novogradnja unutar parka tako da u NP Una nikada neće biti kompleksa hotela i sl. Moguća je samo obnova postojećih objekata u postojećim gabaritima, ili adaptacija bilo u prenoćište, restoran, trgovinu itd. I to jedna važna stvar koja će prezervirati Unu ovakvu kakva danas jest.

A, gdje prenoćiti i šta jesti?

Naša preporuka je da za NP Una izdvojite barem dva dana kako bi ga najbolje doživjeli, istražili, ali i jednostavno uživali. Budući da je Bihać od Martin Broda udaljen oko 50 kilometara, preporuka je da smještaj potražite u Bihaću. Područje Nacionalnog parka uistinu ima ponešto za svačiji ukus – od mjesta za kampiranje i bungalova do nešto luksuznijih kuća za odmor i vila.

Smještaj možete pronaći i u sklopu Turističkog naselja Natura Art u okviru kojega se nalazi hotel s 4 zvjezdice, bungalovi i apartmani. Tu su i tri restorana s isključivo domaćom krajiškom ponudom,a glavna zvijezda menija je neizostavna unska pastrmka.

Japodski otoci, posebna su priča, a o ovom rajskom otočju srcolikog oblika, pišemo vam više u sljedećoj reportaži.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0