Musić: Ružnić i NES krše niz procedura i zakona!

Homeinmedia danas

Musić: Ružnić i NES krše niz procedura i zakona!

SIPA upala u kabinet premijera Vlade USK!

Zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić (SDA), na zadnoj sjednici Skupštine je iznio skandalozne informacije u vezi stanja u JP Unsko-sanske novine „Krajina“ sa sjedištem u Bihaću. Naime, zastupnik Musić je već ranije na sjednici Skupštine javno zatražio od Mustafe Ružnića (NES) premijera kantona na odlasku, da mu odgovori zbog čega nije dao saglasnost na imenovanje tri različita kandidata koja su prošla na tri uzastopna konkursa?

S obzirom da NES-ov premijer nije odgovorio na ovo zastupničko pitanje, te da je u međuvremenu došlo do ostavki predsjednika Skupštine i Nadzornog odbora JP Unsko-sanske novine, Musić je na oficijelnoj Fejsbuk stranici objavio novi tekst u kojem na kraju javno pita Mustafu Ružnića i NES koja je to slijedeća javna institucija na redu za odstrel kako bi se instalirao podoban kadar?

Musić je u tekstu naveo niz prekršaja koje NES kadrovi učinili samo u ovom preduzeću. Radi se o član 4. Zakona o ministarskim vladinim i drugim imenovanjima FBiH, u kojem jasno stoji „da su imenovanja/nominacije na kraći period one nominacije ili imenovanja na najviše tri mjeseca koja se ne mogu ponavljati“ naveo je Musić i objasnio da su odgovorne osobe u organima upravljanja ovog preduzeća svjesno počinile krivična djela iz člana 383., a u vezi sa članom 387. Krivičnog zakona Federacije BiH u što ih je svojim političkim igricama uvukao premijer Mustafa Ružnić, te da zbog toga sada daju ostavke.

Nezakonita imenovanja

Radi se o nezakonitom imenovanju predsjednika privremenog Nadzornog odbora JP Unsko-sanske novine na period duži od tri mjeseca. Što znači da su premijer i Vlada USK imenovali istog predsjednika privremenog Nadzornog odbora prošle i ove godine, čime je prekršen član 4. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH (Sl. Novine FBiH“ br: 12/03, 34/03 i 65/13)  što je Musić naveo u gore citiranom tekstu.

Krivična djela iz člana 383. i 387. Krivičnog zakona FBiH koje u svojoj objavi spominje zastupnik Musić, tretiraju zloupotrebu položaja i ovlašćenja i nesavjestan rad u službi.

„Službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja iskorišćavanjem svog službenog položaja  ili ovlašćenja, prekoračivši granice svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene  dužnosti, pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugome nanese kakvu štetu ili teže povrijedi  prava drugog, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“ (Prvi paragraf član 383. KZFBiH)

Prvi paragraf člana 387. KZFBiH: „Službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja povredom zakona, drugog propisa ili  općeg akta ili propuštanjem dužnosti nadzora, očito nesavjesno postupi u vršenju dužnosti, pa  zbog toga pravo drugog bude teško povrijeđeno ili nastupi imovinska šteta koja prelazi 1.000  KM, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.“

Jasno je da su imenovani na zahtjev premjera Mustafe Ružnića i Vlade USK, tri puta ponovili konkursnu proceduru iako za to nije bilo opravdanih razloga. Time su preduzeću Unsko-sanske novine nanijeli štetu u vrijednosti od 3.000 km ili više.

A sama Vlada USK na čelu sa premjerom Mustafom Ružnićem, više puta je prekršila član 4. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH jer nije dala saglanost na imenovanje nakon sprovedene konkursne procedure i to tri puta.

„Nominacije/imenovanja na kraći period: ovo su nominacije ili imenovanja na najviše dva (2) mjeseca koja se ne mogu ponoviti i za koja ukupna naknada za cijeli period ne iznosi više od 5.000,00 KM.“ (Zakon o ministarskim, vladnim i drugim imenovanjima FBiH (“Službene novine Federacije BiH”, br. 12/03 i 34/03)

Iz svega se može zaključiti da Vlada Mustafe Ružnića ne poštuje predviđene zakone ili su zakoni tu da bi se kršili? Sve (ne)namjerne greške ove Vlade uredno plaćaju i servisiraju građani koji svakodnevno pune budžet kantona, u koji sve dublje zavlači ruku kriminalna politička hobotnica A-Sda prepakovana u Narodni evropski savez. Da li je narodni i još na to evropski, neka procijene građani i javno mijenje koje se iz dana u dan suočava sa bezvlašćem na USK-a?

Autor: Pisac28

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0