Noću je sigurno šetati, djeca idu u iste vrtiće, zdravstvo dostupno svima..

HomeVijestiGlobus

Noću je sigurno šetati, djeca idu u iste vrtiće, zdravstvo dostupno svima..

Više od 40 milijuna Amerikanaca nema zdravstvenu zaštitu!

Prošle je godine jedna europska metropola po prvi put nakon niza godina pretekla japanski Tokio na listi najsigurnijih gradova svijeta. Prema istraživanju koje provodi Economist Intelligence Unit, najsigurniji grad na svijetu je danska prijestolnica Kopenhagen. Pri sastavljanju liste uspoređivali su 60 gradova za koje su uspoređivali 76 različitih indikatora, od dostupnosti zdravstvene zaštite, stope kriminala sve do lokalnih ekoloških inicijativa. Kopenhagen je u istraživanju prikupio 82,6 bodova od maksimalnih 100, a Putni kofer je provjerio što je ovaj grad dovelo na sam vrh prestižne liste. Gradonačelnik Kopenhagena Lard Weiss sažeo je svoja razmišljanja u ovu izjavu za Jetset Times: “U Kopenhagenu se svatko može osjećati sigurno. Bilo da se radi o djetetu, umirovljeniku, muškarcu ili ženi, pripadniku LGBTQ zajednice ili bilo koje druge manjine, konstantno radimo na tome da se svi naši građani osjećaju sigurno”.

ZA NISKU STOPU KRIMINALA ZASLUŽNI SU PROGRAMI PREVENCIJE I NISKA STOPA KORUPCIJE

Jedan od glavnih razloga za visoki plasman danske metropole je vrlo niska razina kriminala u gradu. Ona se pripisuje uspješnim programima prevencije i inicijativama za sprečavanje zločina, a tu je i sposobna policija koja je dobro utrenirana, opremljena – i nije korumpirana. Prema EIU, povezanost između korupcije, osobnog dohotka i osobne sigurnosti vrlo je velika. Danska je vrlo liberalna zemlja u kojoj je sigurno lutati sam ulicama, uz, dakako, razumnu dozu opreza koja je uvijek dobrodošla.

RAZLIKE IZMEĐU NAJBOGATIJIH I NAJSIROMAŠNIJIH NISU JAKO VELIKE

Mali jaz između bogatih i siromašnih još je jedan od razloga zašto je Kopenhagen prošle godine pretekao Tokio. To je grad u kojem se čistač susreće s predsjednikom uprave u istim trgovinama ili vode djecu u iste škole. Također je potpuno normalno vidjeti članove kraljevske obitelji kako biciklima dovode djecu u javne vrtiće. Ove male razlike u bogatstvu rezultat su brojnih inicijativa, poput fleksibilnog tržišta rada, besplatnog i dostupnog obrazovanja, kao i kvalitete samog školskog sustava.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0