instant fap
Naslovnicainmedia danas

Posjetili smo vodopad Blihe – turistički biser Sanskog Mosta

Posjetili smo vodopad Blihe – turistički biser Sanskog Mosta

Istraživanje turističkih bisera BiH spoj je ugodnog i korisnog. Jedan u nizu, nalazi se na istoku Unsko-sanskog kantona. Grad cvijeća, kako su ga nekada zvali, a danas Sanski Most, potpuno je netipičan u odnosu na druga mjesta u našoj državi, u prvom redu jer, leži na devet rijeka, kažu iz Turističke zajednice Sanskog Mosta.

Međutim, osim dobro poznate riječne ljepotice Sane, najznačajniji turistički potencijal ove opštine je vodopad Bliha, geomorfološki spomenik koji svoje ime duguje rijeci koja ga okružuje. Nalazi se na oko 14 km od središta opštine Sanski Most, tačno na rijeci Blihi koja se uliva u Sanu. S visinom od 56 m i širinom od oko 10, sasvim sigurno je atrakcija koju vrijedi posjetiti. A do koje je potrebno oko 10-ak minuta laganog hoda, nedavno uređenom drvenom stazom kroz prelijepi šumski ambijent.

“Došli smo da obiđemo i ovu sansku ljepoticu, prvi put, badžo i ja. Krajina je ljepotica prirode”, kaže Mirzet Zukanović, iz Udruženja “Eko-pokret” Ključ. Prvi je ovo put ovdje i Brunu Bršecu, turisti iz Zagreba.

Upravljanje vodopadom ovdašnja Turistička zajednica preuzela je početkom avgusta ove godine, a cijeli mjesec bilježi brojke posjeta koje su premašile sedam hiljada, ali tu nije kraj turističkim atrakcijama.

No, uz prirodna bogatstva, ovdašnje tlo pogoduje i razvoju vinogradarstva, a samim tim i seoskog turizma. Od berbe grožđa do proizvodnje vina, dug je put. Međutim, ove godine dodatno ga otežavaju i loše vremenske prilike, koje nisu zaobišle ni ovu granu voćarstva, a zbog čega se očekuje i do 30 % manji rod, kaže vlasnik jedne od vinarija Isak Tatarević.

“Vinarija ne daje toliko novca i nije toliko produktivna, da se to vrati u pet ili 10 godina. Ali, nisam to uradio zbog novca. To sam uradio iz ljubavi prema vinu”, ističe Tatarević.

A zbog ljubavi prema avanturizmu, turističkom potencijalu i prirodnim ljepotama Sanskog Mosta i njegove okoline, oni koji su posjetili ovaj kraj, sasvim sigurno to će uraditi ponovo.

KOMENTARI