instant fap

Prekvalifikacijama povećati zaposlenost

Prekvalifikacijama povećati zaposlenost

Šef Službe za zapošljavanje USK, Nijaz Delić, boravio je danas u radnoj posjeti općini Sanski Most. Sa načelnikom općine, dr. Mustafom Avdagićem, njegovim saradnicima te nekolicinom sanskih privrednika razgovarao je o realizaciji programa prekvalifikacija i zapošljavanja na području sanske općine.

Razgovor je vođen o trenutnim potrebama sanske privrede za kvalifikovanom radnom snagom, te mogućnostima prekvalifikacija i zapošljavanja radnika. Ovom prilikom je konstatovano kako u poslednjim godinama programi stručnog obrazovanja na području Unsko sanskog kantona često ne prate interese i potrebe tržišta. S druge strane javljaju se potrebe poslodavaca za odgovarajućim stručnim profilima, a te potrebe na tržištu rada, zbog neodgovarajuće kvalifikovanosti, nije moguće zadovoljiti.

Konstatovano je kako zajedničkim snagama treba realizirati programe prekvalifikacije kako bi se zadovoljili interesi poslodavaca te povećala stopa zaposlenosti. Na danas održanom sastanku istaknuto je kako trenutno na području Unsko sanskog kantona najviše stručnog kadra nedostaje u sektorima građevinske i metalne industrije. Službe za zapošljavanje USK u saradnji s lokalnim vlastima u ovdašnjim općinama, pokušaće u narednom periodu realizirati programe prekvalifikacije radne snage kako bi se na taj način zadovoljile potrebe tržišta rada u Unsko sanskom kantonu.

KOMENTARI