instant fap

Pronađimo posao Muameru, heroju iz Mostara

Pronađimo posao Muameru, heroju iz Mostara

“Svijet treba heroje, ali ponekad i heroji trebaju nas.” Tako je glasila rečenica u jednom u nizu tekstova o mostarskom heroju, Muameru Brekalu još 2011. godine.

Višestruko dokazani humanista, omiljen među građanima Mostara i šire, sve je do danas dobijao na desetine obećanja o pomoći pri zapošljavanju jer je nagrade i pomoć odbijao. Nažalost ni jedno obećanje nije ispunjeno. Nikada nikoga nije prozvao zbog toga jer to nije njegov nivo i način komunikacije. Nikada nije tražio pomoć ni od koga, a rado je pruža svakome, iako je Muamer nezaposleni vanredni samofinacirajući student koji brine o majci invalidu, maloljetnom bratu i starom nezaposlenom ocu.

Mostarac, heroj, humanista, hrabro srce, samo su neki od nadimaka Muamera Brekala, čovjeka koji je spasio čovjeka od utapanja u Neretvi, vratio vlasniku 75.000 KM koje je pronašao, tokom velikih zimskih padavina bio non-stop na terenu pomažući svojim sugrađanima u nevolji, a ljetos otišao da dobrovoljno gasi požare na terenu Rujišta u okolici Mostara.

Na požarištu je doživio i nesreću. Nakon neprospavanih 48 sati, iscrpljenosti, izloženosti dimu, pepelu i vrućini, pao je nizbrdo u miniranom području. Srećom, spasio se, ali posljedice su ostale.

Humanista poznatog mostarskog slobodarskog duha i pozitivne drskosti je momak koji se brine o majci invalidu, ocu i maloljetnom bratu i pokušava da uspješno završi studij sociologije koji sam finansira. Ne želi milostinju, sve što radi, radi iz srca i zbog toga su njegovi prijatelji odlučili da mu pomognu, da ovom heroju pronađu stalni posao.

Zbog povrijeđene kičme ima stogu zabranu imalo težeg fizičkog rada, no ponosan i tvrdoglav kakav jeste on u nedostatku izbora, a pritisnut životnim potrebama radi upravo takve poslove. Nedavno su mu ljekari rekli da time rizikuje djelimičnu ili trajnu limitiranost kretanja!

U dva navrata je odbio prijedloge da dobije Nagradu Grada Mostara za životno djelo, odbio je svaku pomisao o bilo kakvoj javnoj pomoći, ponude svih političkih stranaka da bude na njihovim izbornim listama, pričaju njegovi prijatelji koji su odlučili da pokrenu akciju Poštovanje i posao za heroja.

Zbog toga su njegovi prijatelji zajedno sa UG ‘Zašto Ne’ organizovali akciju podrške Muameru koju su nazvali “Poštovanje i posao za heroja”.

“Svi zajedno možemo učiniti pritisak na vlast ove države da čovjeka sa vrlinama u koje se svi kunu zaposle i nagrade kako i priliči. Svi zajedno za Muamera!”, poručuju organizatori akcije.

“Jer, svi smo svjesni kako smo spremni pomoći ljudima koji traže ili trebaju pomoć za liječenje ili život, često sa malim šansama da to uspije. Naš heroj ne traži ni od koga ništa zbog svoje časti i ponosa iako je svjestan da rizikuje djelimičnu ili trajnu paralizu ako nastavi sa teškim radom”, navode Muamerovi prijatelji kojima je cilj da učine pritisak na vlasti da čovjeka sa ovolikim vrlinama zaposle.

“Ja sam tip koji ne voli ništa tuđe”, kazao je Muamer nakon pronalaska torbe pune novca, iako je tim novcem mogao riješiti mnoge probleme, prisjećaju se prijatelji ovog hrabrog mladića koji samo želi jedno, da radi.

“Uvijek sam išao po zakonu. Pa tako i za stipendiranje koje nisam dobio. Ja bih trebao ići i na liječenje u banje jer su mi povrijeđena leđa. Ne bih smio raditi, ali radim. Samo kad bih našao nešto stabilno, ja bih za sve zaradio svojim rukama”, kazao je Muamer, nesebični heroj kojeg treba BiH. Ali, ponekad heroji trebaju i nas, da im pomognemo.

Pozivaju sve na podršku: istaknute gradane, javne i sportske ličnost, kao i sve ostale…

KOMENTARI