instant fap

Rijeka Sana krila nalazište

Edin Seferović iz Sanskog Mosta pronašao je na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu mnogobrojne ostatke grnčarije za koju se pretpostavlja da potiče iz vremena Ilira.

“Bavim se ronjenjem iz hobija i odlučio sam da istražim dio rijeke Sane u blizini njenog ušća s Dabrom. Na dubini od nekoliko metara pronašao sam mnogobrojne ostatke grnčarije, a neke od njih sam izvadio iz rijeke. Radi se o većim i manjim posudima, kao i drugim predmetima kojima su se obavljali svakodnevni poslovi.”, kaže Seferović. Dodaje kako je o ovome pronalasku obavjestio nadležne institucije u Sanskom Mostu, kao i Muzej Unsko sanskog kantona. Najvjerovatnije se radi o grnčariji koja potiče iz perioda Ilira. U blizini ovog lokaliteta ranije su otkriveni ostaci sojeničkog naselja, tako da se je za pretpostaviti kako se radi o predmetima koje su koristili stanovnici tih naselja.

 

Veći dio ovog područja bogat je arheološkim nalazištima, od kojih je jedan broj evidentiran, a na obližnjem uzvišenju su i ostaci starorimske utvrde. Dolinu rijeke Sane je, prije dolaska Rimljana, nastanjivalo ilirsko pleme Mezeja, o čemu postoje brojni arheološki dokazi. U samom gradskom jezgru prije nekoliko destina godina otkrivena je velika ilirska nekropola, a artefakti s toh lokaliteta danas se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Iliri su bili poznati po izradi grnčarije, tako da je za pretpostaviti kako je pomenuto nalazište iz njihovog vremena.

KOMENTARI