HomeMagazin

Sitnice koje će vam olakšati zdravstvene tegobe

Zdravi ljudi ne bi trebali uzimati aspirin kako bi spriječili bolesti srca

Neke naoko nevažne sitnice vam mogu produžiti i otežati ili skratiti i olakšati zdravstvene tegobe. Kad je već došlo do nezgode, barem prvu pomoć pružite na najbolji mogući način i skratite nepotrebne patnje.


Bili ste neoprezni i sad ste ružičasti i crveni. Prije svega zaustavite upalu, popijte dozu ibuprofena (po uputama). Zatim uzmite jednu šalicu nekuhane zobi i ostavite neka se moći u hladnoj vodi oko 15 minuta. Kad uklonite oblog od zobi, pustite kožu da se osuši na zraku, ne koristite ručnik. Nanesite kremu dok je koža još vlažna. Losion s aloa verom mogao bi također pomoći.

Najbolji način da izbjegnete toplotni udar
Ako tjelesna temperatura postane opasno visoka dolazi do toplotnog udara, a on može uzrokovati oštećenja na mozgu i drugim organima. Najmlađi i najstariji su najranjiviji, jer je njihovo tijelo najosjetljivije na visoku temperaturu, a oni najčešće i zaborave piti potrebne dodatne količine vode.

Tri najvažnije preporuke liječnika u vezi toplotnog udara su: pijte, pijte i pijte. Obična voda je najbolji izbor. Klonite se alkohola i kofeina, jer ćete od njih još više dehidrirati i još teže regulirati temperaturu.

Izbjegavajte tjelovježbu ili aktivnosti na otvorenom u periodu od 10 ujutro do 14 sati.

Najbolji način da sanirate manju opeklinu
Opekli ste se kuhajući ili peglajući? Odmah ohladite mjesto opekline pod mlazom hladne vode. Ali ne duže od 10 minuta.

Zaštitni sloj kože uklonjen je zbog dodira s vrućim predmetom, pa izlaganje ledu, koji je drugi temperaturni ekstrem ili predugo namakanje u vodi, dodatno će ukloniti zaštitnu barijeru.

Nakon što se ohladili opeklinu, nanesite antibakterijsku otopinu i prekrijte čistim zavojem.

Međutim, ako je opeklina veća od površine kreditne kartice, nalazi se na ruci ili licu te je došlo do razvoja velikog mjehura (ili više manjih) odmah krenite liječniku.

Najbolji način da ispušete nos
Zbog klima uređaja, promjena temperature te ljetnih viroza i ljeti se možemo prehladiti. Vjerovali ili ne, ispuhujete li nos na krivi način, povećavate šanse od razvoja infekcije. Pušite polako. Jednu, pa drugu nosnicu. Pušete li na obje nosnice, stvara se prevelik pritisak u nosnoj šupljini, pa sluz može ući čak i dublje u sinuse, što produžuje stanje začepljenosti.

Najbolji način saniranja posjekotina i ogrebotina
Prije svega, operite rez sa sapunom i vodom. Ne izlijevajte hidrogen peroksid ili bilo koji drugi antiseptik izravno na rez, jer može dodatno oštetiti kožu.

Pokrijte posjekotinu. Zavoj će pomoći zaustaviti krvarenje i održati vlažnost reza – što smanjuje ožiljke. Ostavite li ozlijeđeno područje izloženo tako da ‘ima zraka’, osušit ćete kožu i usporiti proces ozdravljenja.

Ako možete vidjeti mišiće, kosti ili tetive, odmah krenite liječniku.

Najbolji način da zaustavite krvarenje iz nosa
Krv curi i što sad? Ni u kom slučaju nemojte naginjati glavu unatrag, jer će krv samo teći u grlo, ne stavljajte ni led na nos niti bilo kakve prepreke koje navodno zaustavljaju krv.

Ispušite nos kako biste uklonili bilo kakav ugrušak sline ili nečega drugog. Sagnite glavu prema dolje i stavite hladni oblog na vrat. Stisnite mesnati dio nosa i držite tako, dok vam je u ruci i maramica, oko 10 minuta.

U rijetkim slučajevima krvarenje traje dugo i javlja se često. Ako je to slučaj i s vama, a uz to imate glavobolje i groznice, javite se liječniku.