instant fap

Slovenija mora isplatiti novac štedišama Ljubljanske banke!

Presuđeno je da je Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke

 

Evropski sud za ljudska prava presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije, objavila je Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu protiv troje državljana BiH koji su pokrenuli postupak tražeći da Evropski sud utvrdi odgovornost tuženih država (BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije) za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

Sud je utvrdio odgovornom Republiku Sloveniju za povredu prava na mirno uživanje vlasništva i prava na učinkovito pravno sredstvo štedišama koji su svoju deviznu štednju položili u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija Slovenije te Srbiju za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan teritorija Srbije.

Obje države trebaju u roku od šest mjeseci od konačnosti ove presude omogućiti podnositeljima i svim drugim štedišama u istom položaju isplatu stare devizne štednje pod istim uvjetima kao što je omogućeno onima koji su imali staru deviznu štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji, odnosno srpskim državljanima koji su imali štednju u poslovnicama srpskih banaka na području Srbije.

KOMENTARI