instant fap

Srbija: Štete od suše premašuju milijardu eura

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije saopćilo je danas da su štete nastale od ovogodišnje suše velike, ali se ne mogu precizno izraziti u novcu. No, vojvođanska vlada je krajem avgusta donijela zaključak da se u ovoj pokrajini štete nastale od ovogodišnje suše procjenjuju na oko milijardu eura.

S obzirom da je zbog posljedica suše u cijelom svijetu smanjen rod, to ima veliki uticaj na rast cijena na tržištu Srbije.
“U stočarskoj proizvodnji, kao posljedica efekata suše u ratarskoj proizvodnji, može se očekivati povećanje troškova proizvodnje, što je dovelo do toga da cijena stočne hrane posljednjih nedjelja bilježi kontinuirani porast. Situacija je ista i u Evropskoj uniji, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Procjenjuje se da će rod kukuruza i soje  biti niži za oko 30 posto u odnosu na 2011.god”, ocjenjeno je za Anadoliju iz srbijanskog ministarstva poljoprivrede.

Ovo ministarstvo predviđa da će suša imati najvećeg utjecaja na prerađivačku industriju, u vidu povećanja cijene prerađevina od mesa i mliječnih proizvoda.

Povećanje cijena bi, kako se navodi, imalo ograničen efekt, uslijed značajnog smanjenja tražnje ovih proizvoda na domaćem tržištu. Ovo bi moglo izazvati negativne efekte na razvoj prerađivačke industrije. Naročito u slučaju nemogućnosti plasmana tih proizvoda na strana tržišta.

U Srbiji su prema zvaničnim podacima najveće posljedice zbog suše pretrpjeli prinosi kukuruza i soje, a gubitak se trenutno procjenjuje na oko 50 posto, kod šećerne repe oko 30-40 posto, a kod suncokreta oko 20 posto planiranog ovogodišnjeg roda.

U cilju smanjenja negativnih efekta suše Vlada Srbije je najavila direktnu novčanu
pomoć poljoprivrednicima, njihovo oslobađanje od pojedinih fiskalnih nameta i intervenciju na tržištu. To bi trebalo stabilizirati snbdijevanje robom neophodnom za nastavak poljoprivredne proizvodnje.

 

(Vijesti.ba/AA)

KOMENTARI