instant fap

Suđenje Predragu Prošiću

Na suđenju Predragu Prošiću za zločine počinjene u Sanskom Mostu, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je optuženi bio sa njim u jedinici, ali da se ne sjeća da li je bio u Sanskom Mostu 1992. godine.

Vojislav Ranisavljević, bivši pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine bio je raspoređen na punktu kod katoličke crkve u Sanskom Mostu. “Bio sam u Sanskom Mostu, kod crkve u blizini autobuske stanice, gdje smo stajali i kontrolisali narod. Bilo nas je trojica ili četvorica, narod je prolazio, ja nisam kontrolisao, ali oni jesu. Legitimisali su ljude, ali nije nijedan Bošnjak naišao. Ostali iz jedinice su bili raspoređeni po gradu, a pucalo se sa svih strana”, kazao je svjedok. Predrag Prošić optužen je da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade VRS-a, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na sela na području Sanskog Mosta, te u progonu, zatvaranju, paljenju kuća i ubijanju civila nesrpske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Prošić je 27. maja 1992. ušao u kuću Hilme Hegića, gdje se nalazilo devet civila, među kojima je bila i trudnica, ubio ih, a kuću u kojoj su bili zapalio. Iako je Ranisavljević tokom svjedočenja rekao da nije čuo glasove iz grada, nakon što mu je prezentovana izjava koju je dao Tužilaštvu BiH u januaru ove godine, promijenio je iskaz tvrdivši da su “glasovi, jauci i galama dopirali iz grada”. Ranisavljević je dodao i da je čuo da su u Sanskom Mostu privođeni Bošnjaci, da je vršeno čišćenje i da je bilo ubijanja. On je je dodao da je ranjen u grudni koš tokom boravka na terenu u mjestu Hrustovo (općina Sanski Most) početkom juna 1992. godine, te da je nakon toga tri mjeseca bio na liječenju u Beogradu. Odbrana Predraga Prošića za ovog svjedoka nije imala pitanja. Nastavak suđenja zakazan je za 5. oktobar. r

KOMENTARI