instant fap

Tihić: Cilj nam je stvoriti stabilnu vlast

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić bili su gosti večerašnje emisije Kontekst na Al Jazeeri Balkans. Govorilo se o rezultatima lokalnih izbora.

Sulejman Tihić je istakao kako je SDA izborni pobjednik sa najmanje 37 načelničkih mandata te sa najviše glasova i mjesta u općinskim vijećima. Naglasio je da su SDP i SBB BiH zajedno osvojile 13 načelničkih mjesta, što je gotovo tri puta manje od rezultata koji je ostvarila SDA.

“Mi ćemo u interesu građana nastojati da osiguramo funkcionisanje stabilne vlasti, onakve kakva je formirana neposredno nakon općih izbora, kako ne bismo gubili vrijeme na izbacivanje određenih partija iz vlasti, odnosno traženje novih koalicionih partnera. Ipak, ovi su rezultati pokazali da je SDP izgubio podršku građana i da više nemaju snagu kakvu su imali nakon općih izbora”, istakao je, između ostalog, Tihić.

Dragan Čavić je naglasio kako je građanima u RS-u dodijala bahatost vladajućeg SNSD-a koji je stoga kažnjen na ovim izborima, čiji je i najveći gubitnik.

“Sa svoje strane učinit ću sve da do 2014. opozicija u RS-u bude što kompaktnija u cilju rušenja vladajućeg režima. Već za ove izbore došlo je do konsolidovanja određenih koalicija s tim ciljem, a i sada nakon izbora ima određenih razgovora u tom smislu”, rekao je Čavić.

On je dodao i kako nakon slabog rezultata SNSD-a očekuje još konfliktniji odnos na relaciji Sarajevo-Banja Luka u naredne dvije godine, budući da upravo takav odnos donosi glasove i snagu SNSD-u.

KOMENTARI