instant fap

Uprava za inspekcijske poslove USK izdala 260 prekršajnih naloga u visini od preko 300.000 KM

Uprava za inspekcijske poslove USK izdala 260 prekršajnih naloga u visini od preko 300.000 KM

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove USK ovog su ljeta vršili pojačanu kontrolu u ugostiteljskim i trgovačkim objektima.

Obišli su oko 340 objekata u kojim je, od 1600 radnika, njih 200 bilo neprijavljeno. Sem radno – pravnog statusa kontrolisali su i izdavanje fiskalnih računa. Zbog nepoštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, kaže nam Mahmut Jukić iz Uprave za inspekcijske poslove USK , izdali su 260 prekršajnih naloga u visini od preko 300.000 KM, 15 objekata zapečatili i donijeli 25 rješnja o zabrani rada.

Generalna je ocjena, u šta su se uvjerili inspektori, trgovci, ugostitelji i privrednici na području USK na razne načine nastoje zaobići zakone i oštetiti državu. Veoma značajan broj zatečenih radnika radi „ na crno“, a i dobar dio objekata radi bez odobrenja i ne izdaje fiskalne račune. U nekih 80 objekata od kontrolisanih 340, tvrdi Jukić,utvrđeno je da ne izdaju fiskalne račune.

Ubrzo nakon kontrola osjetili su se njeni efekti. Primjerice, u sedmom mjesecu povećani su prihodi po osnovu penzijsko- invalidskog osiguranja, zdravstvenog te osiguranja po osnovu nezaposlenosti. Radni status dobio je i značajan broj neprijavljenih lica.Samo nakon dva dana, kaže Jukić, poslodavci su preko 110 radnika prijavili, zatim, po podacima službe za zapošljvanje, u sedmom mjesecu preko 550 osoba je odjavljeno sa evidencije radi zasnivanja radnog odnosa.

Da bi efekti bili bolji, dodaje Jukić, u pomoć inspekciji trebaju priskočiti svi građani. Treba stati u kraj malverzacijama fiskalnih obveznika koji, nanoseći direktnu štetu državnoj kasi, indirektno utiču na plate i penzije.

Kantonalna inspekcija će u narednom periodu vršiti nadzor nad objektima za preradu i promet mesa, te obići gradilišta kako bi kontrolisali status i stepen zaštite zatečenih radnika.

rtvusk

KOMENTARI